home zoeken contact

Norbert Huijts


Foto: Twan Wiermans

Ik ben geboren en getogen op hoeve Steinenis in Voerendaal, waar mijn vader een gemengd bedrijf had. Ik groeide dus op de boerderij op, en genoot al jong van de natuur en met name van de vogels. In mijn beroep kan ik heel veel in en met de natuur bezig zijn, wat ik heerlijk vind.

Na de lagere school werd ik opgeleid op de middelbare landbouwschool in Valkenburg. Sinds 1970 ben ik akkerbouwer, eerst in een maatschap met mijn vader en mijn broer, later op mijn eigen bedrijf.

Al snel ging ik op zoek naar manieren om mijn bedrijf zo milieuvriendelijk mogelijk te leiden. Eind jaren ’80 deed ik daarom mee aan het innovatieproject Geïntegreerde akkerbouw. Doel van de geïntegreerde akkerbouw is om zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te gebruiken en toch een optimale opbrengst te halen.
Dankzij dit project kon ik het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest op mijn bedrijf halveren. Ook zag ik met eigen ogen de natuur op en rondom mijn bedrijf opbloeien, voor mij een prachtige beloning voor mijn inspanningen.

In 1997 was ik een van de medeoprichters van de stichting Mergellandcorporatie, een samenwerkingsverband van landbouwers en natuur- en milieuorganisaties in het Mergelland (Zuid-Limburg).

In 2002 ontving ik de RIWA-Maasprijs voor mijn inspanningen voor een milieuvriendelijkere landbouw. Deze prijs wordt uitgereikt door RIWA-Maas, het internationale samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven die Maaswater gebruiken als bron voor de drinkwaterbereiding.

Sinds 2001 is mijn akkerbouwbedrijf biologisch. Ik gebruik dus geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest meer.

 

Ontwerp: double standard design

bijgewerkt op 11 november 2020