home zoeken contact

Wandeling door Voerendaal

Wandeling door Voerendaal

Beschrijving van de route  > printversie

De route start bij station Voerendaal en is circa 7 km lang.

- Station Voerendaal ziet er erg buitenlands uit. Het station van Klimmen-Ransdaal, verderop op de route naar Maastricht, lijkt wel een tweelingzuster van dit station. In het station is een reisbureau en de VVV gevestigd.

-Sta met uw rug naar het station toe, en sla de 1e straat naar rechts in. U laat hierbij het café aan uw linkerhand liggen. De juiste straat loopt vlak langs de spoorbaan naar beneden. Aan uw linkerhand passeert u een parkje.

- Onderaan de heuvel slaat u rechtsaf onder de spoortunnel door en gaat het fietspad / wandelpad op.

- Volg het pad circa 200 meter tot een T-splitsing en sla hier linksaf. Aan uw rechterhand ziet u nu al een van mijn akkers. Verderop ligt aan de rechterzijde kasteel Puth, omgeven door een klein bos.

- Volg het voetpad tot een kruising met een verharde weg. Als u zich nu even omdraait, heeft u een mooi uitzicht over Voerendaal met de karakteristieke kerktoren. Dit is de Steinweg, sla hier rechtsaf.

- Na vijftig meter ziet u aan de rechterkant kasteelhoeve Puth. Hier kan uw route dus ook eventueel beginnen… De binnenhof is verboden toegang voor onbevoegden, en de poort is helaas meestal gesloten.

- Draai u om en loop weer over de Steinweg terug richting het pad waar u vandaan kwam, maar sla nu rechtsaf het pad op richting Retersbeek. U loopt wederom tussen mijn akkers door. Draait u zich bovenaan de heuvel eens om voor een mooi uitzicht: u ziet kasteelhoeve Puth, de twee loodsen en de landerijen.

- Loop rechtdoor op dit pad. U passeert een beekje: de Retersbeek.

- Aan het einde van het pad slaat u rechtsaf op de verharde weg. U bent nu in het dorpje Retersbeek. Volg de weg. Aan de rechterzijde ziet u kasteel Rivieren liggen.

- Volg de weg, ook wanneer deze voorbij het kasteel een bocht naar rechts maakt. Als het open is, kunt u ook even op het terras van het kasteel neerstrijken voor een welverdiende pauze.

- Kijk hier goed uit voor eventueel (te!) snel rijdende auto's!

- Sla op de T-splitsing rechtsaf en loop over het fietspad. Dit is de Putterweg. Blijf deze volgen. Helaas is dit stuk route wat minder mooi, vooral vanwege de voorbijrazende auto's over de Putterweg. Wel ziet u aan uw linker- en rechterhand enkele stukjes "nieuwe natuur" in de vorm van kleine meertjes die ontstaan zijn toen er gestopt werd met grondwater oppompen. Deze meertjes liggen op mijn gebied en betekenen dus helaas wel een fiks verlies aan inkomsten; oorspronkelijk kon ik op die plaatsen namelijk redelijk succesvol gewassen telen.

- Een eindje verder ligt aan uw linkerhand hoeve Steinenis

- Bij de kruising met de Steinweg (aan de rechterzijde) gewoon rechtdoor blijven lopen.

- Circa honderd meter verderop, vlak na het passeren van een kleine beek, slaat u rechtsaf een fiets- en voetpad in.

- Volg dit pad tot de T-splitsing. Ga hier rechtdoor.
- U komt weer onder de spoorbrug door, maar gaat nu rechtdoor de Molenbeekstraat in. Wanneer u niet verder wilt wandelen, kunt u nu overigens wel naar links gaan en dan komt u weer bij het station.

- Na het pleintje aan uw linkerhand en de supermarkt aan uw rechterhand, komt u op een kruising waar u linksaf slaat, het Kerkplein op. Wanneer u met de auto bent, kunt u die ook hier parkeren en dan begint uw route hier.

-  Ga langs de kerk, langs het kerkplein, en langs de daaropvolgende huizen. Volg de weg totdat u aan uw linkerhand een kleine parkeerplaats ziet voor ca. 8 auto's. De grote weg buigt hier naar rechts, maar u slaat linksaf, loopt over de parkeerplaats en sla vervolgens rechtsaf de Cortenbachstraat in.

- Volg deze straat tot de kruising met de Hoolstraat. Steek de Hoolstraat over en ga rechtdoor de Cortenbacherdreef in.

- Volg de Cortenbacherdreef, ook als hij bochtig is. Sla niet rechtsaf. Uiteindelijk komt u op een T-splitsing waar u linksaf slaat richting kasteel Cortenbach.

- Ook de bewoners van kasteel Cortenbach zijn gesteld op hun privacy, maar u kunt zeker de hoeve met zijn karakteristieke toren van buitenaf bewonderen. In het vervolg van de wandeling kunt u ook nog andere delen van het kasteel bekijken.

- Ga een eindje terug: loop weer naar de T-splitsing, ga hier rechtsaf zodat u weer op de Cortenbacherdreef terecht komt.

- Ga nu het eerste bospaadje aan uw rechterzijde in. U heeft nu aan de rechterzijde de vijver rondom kasteel Cortenbach, en kunt Cortenbach nu ook van een andere kant bekijken

- U loopt nu door het Cortenbacherbos. Sla op de T-splitsing aangekomen rechts af. Volg dit pad, ook als het na een honderdtal meters linksaf gaat, en vervolgens na een driehonderd meter nogmaals linksaf gaat.

- Bij het einde van het pad komt u uit op een T-splitsing. Sla eventjes kort het verharde fietspaadje naar rechts in, en ga dan meteen weer naar links, een breder verhard fietspad op.

- Loop de heuvel op en sla, boven aangekomen, linksaf af. U bevindt zich nu op de Hoolstraat, en volgt deze in een bocht naar rechts. Na 300 meter ligt aan de rechterzijde van de straat weer het station en de parkeerplaatsen bij het station.

- Voor diegenen die op een ander punt van de route begonnen: zie boven voor het vervolg.
Einde van de route.

 

Ontwerp: double standard design

bijgewerkt op 11 november 2020