home zoeken contact

Archief Werkzaamheden

September 2005

Dit jaar was het erg regenachtig toen de granen geoogst moesten worden. Bij elk waterig zonnetje stonden we dus aan de rand van het veld te kijken of de machines er alweer in konden, en namen we monsters van het graan om te kijken of er niet teveel water in de korrels zat na al die regen. Gelukkig brak er op een gegeven moment een wat zonnigere periode aan. Zodra het vochtgehalte van de korrels laag genoeg was, werd er met man en macht geoogst. De granen liggen dus nu alweer veilig in mijn schuur, en een deel is al vermalen tot meel of bloem en wordt o.a. in onze bio-shop verkocht. De brouwgerst is trouwens al afgeleverd bij de Gulpener bierbrouwerij en is alweer veranderd in het heerlijke Limburgs Land Eko pilsner!

De aardappelen zijn nog niet klaar voor de oogst: aan een struik zitten nu nog niet genoeg dikke aardappelknollen voor een goede opbrengst, dus wachten we nog even af. We maken ons een beetje zorgen, omdat er hier en daar wat phytophtora optreedt, wat een lagere opbrengst en rotte aardappels kan opleveren. Gelukkig is het nu droog en zonnig, wat de phytophtora wat afremt, maar we houden de aardappels scherp in de gaten en oogsten eventueel wat sneller als dat nodig is.
We hebben trouwens wel alvast een kleine hoeveelheid aardappelen met de hand geoogst om te verkopen in de winkel. Zo kunnen onze klanten al genieten van de nieuwe aardappelen.
Een eerste, kleine hoeveelheid witte en rode kool is ook al geoogst. De kwaliteit van de kolen is redelijk, een aantal moet helaas weggegooid worden omdat er aan gevreten is door insekten. Zonde!
De wortelen zijn nog niet dik genoeg om als winterpeen te dienen, maar dat kan snel veranderen met het goede weer dat we nu hebben. Op dit moment oogsten we een klein gedeelte van de nog dunne wortelen, om te verkopen als bospeen. De smaak is in ieder geval erg goed!

Dit jaar hebben we op zondag 4 september een Open Dag gehad. De voorbereiding hiervan kostte natuurlijk ook een hele hoop werk, wat alles nog drukker maakte! Gelukkig verliep de dag goed, was het prachtig weer en waren er veel bezoekers. Een groot succes dus!

Update begin oktober 2005

Een groot deel van de aardappelen is inmiddels uit de grond; en gelukkig viel de kwaliteit reuze mee; de aantasting door phytophtora is lang niet zo groot als gevreesd.
De witte en rode kolen groeien als, tja, als kool. Om de paar weken gaan we het veld in en snijden de kolen af die de goede grootte bereikt hebben. De rest mag rustig nog even verder groeien.
De wortelen staan nog in het veld, we hebben misschien nog een paar weken lang bospeen te koop; daarna worden alle wortelen geoogst en verkocht als winterpeen.

 

Ontwerp: double standard design

bijgewerkt op 11 november 2020