Mijn werk als lerares

Logo van de basisschool waar ik werk
 

Hoe mijn leerlingen het vinden, dat ik thuis een boerderij heb, zou je hen bet beste zelf kunnen vragen. Maar ik denk dat zij dat wel leuk vinden. Ik trek vaak met hen erop uit: de natuur in, het groeiproces en oogsten van dichtbij bekijken.
Zodra de zon schijnt in de lente, zoeken we de vijver op, die vlakbij school ligt. Op ontdekkingstocht, aan de hand van opdrachten. Welke bloemen bloeien er al? Welke vogels heb je gezien of gehoord? We gaan regelmatig kijken, welke planten er zijn bijgekomen, hoe hazelaars en andere bomen bloeien, of er eenden broeden enz.
Als er op de boerderij interessante dingen gebeuren, lopen we ernaar toe, bekijken daar alles goed en houden zo een beetje de ontwikkelingen in het veld bij. Dat er uit één zo'n klein bietenzaadje zo'n enorme biet groeit, dat lijkt haast onmogelijk Ook tijdens het oogsten brengen we een bezoek aan de boerderij. Een keer met eigen ogen zien, maakt veel meer duidelijk dan er uren over praten.

Soms vinden de kinderen tussen de uitgeraapte stenen (bij het inschuren van de aardappelen) scherven van de Romeinse tijd, zoms zelfs vuistbijlen. De geschiedenis van deze streek komt dan volop aan de orde. Gewapend met oude vondsten en echte aardappelen lopen wij naar school terug.

 
Vuistbijl
 
Dit jaar weer doet mijn klas mee met het projekt Zaaibak. Via de plaatselijke afdeling van de Boerenbond krijgen wij dit jaar een zaaibak: een heleboel zaadjes om zelf te verzorgen in de klas. Met z'n allen gaan wij aan de slag. Wij zien hoe zaadjes zich ontwikkelen tot mooie bloemen, als je ze maar goed verzorgt.

Ik hoop dat je een aantal interessante dingen bent tegengekomen. Heb je andere vragen? Mail dat dan even.

 

 

deze pagina is bijgewerkt op 10 november 2020