Onze kasteelboerderij

In onze omgeving staan nog veel kastelen. Een kasteelheer had vroeger geen tijd en ook geen zin om zijn eigen voedsel te verbouwen, en winkels bestonden er toen nog niet. Daarom nam hij een boer in dienst, die moest zorgen voor melk, eieren, graan, groente, fruit, vlees en hout.
 
Melkmeisje op Puth, rond 1950
Toen waren er wel nog koeien.
 
De weilanden, akkers en bossen lagen allemaal om het kasteel heen. De stallen voor het vee, de voorraadruimten en ook de woning van de boer stonden in een U-vorm vóór het kasteel. Om het kasteel heen liep een gracht. Door een (bewaakte) toegangspoort kon je alleen maar op het binnenplein komen, over de ophaalbrug kwam je bij de voordeur van het kasteel.
 
Luchtfoto van kasteel en boerderij Puth
 
Wij wonen op zo'n kasteelboerderij. Alleen door de toegangspoort kun je bij ons of bij het kasteel komen. De eigenaar van het kasteel en al onze akkers is een graaf, van adel dus. Hij woont niet op het kasteel zelf. Het kasteel wordt gebruikt als dienstwoning van een generaal. Die ontvangt hier geregeld heel belangrijke mensen uit binnen- en buitenland. Natuurlijk kun je zo'n belangrijke gasten niet verwelkomen met ongewenste luchtjes.
Daarom hebben wij moeten beloven, dat wij op onze boerderij geen dieren houden.
 
Schema van de kasteelboerderij
De stallen en schuren worden nu zelden meer gebruikt

 

 

deze pagina is bijgewerkt op 10 november 2020