Van zaadje tot plant

Na het ploegen moet je een zaaibed maken voor je zaadjes. Daar komt een heleboel bij kijken. Kleine zaadjes kunnen niet groeien in dikke klonters aarde, daar moet een gekruimeld bed voor worden gemaakt. Met een eg en andere machines probeert mijn man de grond zo fijn mogelijk te krijgen, ook weer niet TE fijn. Dan komt de zaaimachine aan de beurt: in rijen worden de zaadjes in de grond gestopt.
 
Dan kan het zaadje beginnen te groeien. Zon is er nodig, vocht in de grond en voedsel.
Hoe dat precies gaat, kun je het beste zelf ontdekken. Je hebt daarvoor nodig: een schoteltje met watjes op de bodem, een korrel mais, of een korreltje tarwe, gerst, en zonnebloempit, een erwt of een boon. Leg je zaadje op de vochtige watten. Zorg dat die vochtig blijven, dus niet te nat!!!!
Kijk iedere morgen of er al wat er tevoorschijn komt. Je ontdekt zo zelf het wonder van dat kleine zaadje.
 
Als je plantje haarworteltjes heeft, moet je een bloempot vullen met potgrond en daar je plantje in planten. Jouw plant heeft nu meer nodig dan alleen maar water en licht. Hoe dat komt? Het zaadje had een voorraadje eten voor het hele kleine kiempje dat ging groeien uit jouw maiskorrel , zonnebloem of boon. Als al dat reservevoedsel op is, moet de plant op een andere manier aan eten komen. Daar zijn de wortels voor. Die zuigen water op met daarin allerlei zouten uit de grond; in de groene blaadjes maakt het kleine plantje met hulp van de zonnestralen zelf eten: jouw plantje gaat groeien!!!!!
De stengel wordt langer, de wortels graven dieper. Jouw plantje moet misschien een grotere pot krijgen, je moet de zonnebloem zelfs buiten in de grond planten.
 
Een ding is belangrijk: zorg ervoor dat je plant voldoende water krijgt. Anders kan hij zijn water met zouten niet opzuigen! Succes met je eigen plant!!!
 
 
 
 

 

 

deze pagina is bijgewerkt op 10 november 2020