home zoeken contact

Oud nieuws

Het nieuwsbriefarchief

Eerdere afleveringen van de nieuwsbrief van Kasteelhoeve Puth vindt u hier.
Nieuwsbrief 4
Nieuwsbrief 3
Nieuwsbrief 2
Nieuwsbrief 1

Proef de aandacht actie afgelopen

Jammer, het is alweer voorbij. Wanneer u in de maand september in onze bio-shop minimaal drie producten kocht, maakte u kans op twee plaatsen aan een Boergondisch feestmaal. Op de website van Proef de aandacht staan foto's van de Boergondische feestmaaltijden.

Augustus 2007: Dansvoorstellingen Station Zuid op Puth groot succes.

Op zaterdag 25 augustus en zondag 26 augustus 2007 verzorgde dansgezelschap Station Zuid twee voorstellingen op verschillende locaties rondom rondom kasteel Puth, in het kader van het jaarlijkse cultuurfestival van Heerlen, Cultura Nova. De moderne dansvoorstelling heette Seven by 2 en werd gedanst door zeven heren.


Een van de twee regisseurs, Sylvain Émard, geeft tijdens een repetitie aanwijzingen aan de dansers van Station Zuid.

De week voorafgaand aan de voorstellingen was het team rondom Station Zuid al aanwezig om de locaties en tribunes op te bouwen. Langzaam veranderde ons rustige, vertrouwde Puth in een hectische openluchtschouwburg. Voor ons een unieke ervaring, om iemand te zien dansen "in de garage" waar normaal de auto staat, of "op de hooizolder" of "in de appelboomgaard". De toeschouwers (beide voorstellingen waren vrijwel uitverkocht) konden de locaties ook wel waarderen.

En wij zijn zeker geen kenners van moderne dans (wij weten veel meer van suikerbieten en spelt), maar wat kónden ze dansen, die heren. We hebben de voorstelling een keer of drie gezien en hij bleef leuk. Complimenten aan alle dansers, en natuurlijk ook aan het team om hen heen.

16 juni 2007: Erwtenoogst

Op zaterdag 16 juni werden onze doperwten geoogst met speciale erwtendorsers. Dat bleken gigantisch grote machines te zijn, die moeite hadden om tussen de bomen door de akker op te rijden.


Een van de drie erwtendorsers aan het werk.
In de stuurkabine (midden voorop) kan een volwassen man bijna rechtop staan.

Deze erwtendorsers oogsten niet alleen de erwtenplanten, ze halen ook meteen al de erwten uit de peulen. In de fabriek hoeven de erwten dan alleen nog maar gewassen en "gelezen" te worden, daarna zijn ze klaar om verpakt te worden. Onze biologische erwten zijn naar een fabriek gegaan waar biologische groenten verpakt worden.


Het veld na het erwtendorsen.

Door het natte weer en het gewicht van de machines hebben ze helaas wel brede en diepe sporen achtergelaten op het veld, wat niet goed is voor de structuur van de grond.

14 juni 2007: Internationale Maasprijs

In 2002 ontving Norbert Huijts de RIWA Maasprijs voor zijn inspanningen voor een milieuvriendelijkere akkerbouw en daarmee voor schoner oppervlakte- en grondwater. Op 14 juni mocht Norbert de Internationale Maasprijs uitreiken aan de volgende twee winnaars: Waterschap Aa en Maas en het Maasziekenhuis in Boxmeer. Een uitgebreid verslag hiervan vindt u hier.

3 juni: Schutterij St. Sebastianus op Puth

Op 3 juni jl. marcheerde de schutterij van Voerendaal, de St. Sebastianus, op naar kasteelhoeve Puth. Aanleiding was de 80e verjaardag van graaf Stolberg zu Stollberg. Het leverde prachtige foto's en mooie muziek op (wat de muziek betreft moet u ons maar geloven, de prachtige foto's vindt u hier).

Zondag 27 augustus 2006: Open Dag op Kasteelhoeve Puth een groot succes!

De Open Dag op Kasteelhoeve Puth op 27 augustus 2006 was een groot succes, ondanks het voorspelde wisselvallige weer. Fijn dat u in zo grote getale nieuwsgierig was geworden en een kijkje bent komen nemen op ons bedrijf; wij waarderen uw belangstelling! Op deze pagina vindt u een verslag van de Open Dag en enkele foto's.

Nu in de winkel : onze eigen speltpasta!

Van ons eigen biologische volkoren speltmeel wordt nu ook pasta gemaakt! De pasta wordt gemaakt door Gaby's Nudelküche in België (jawel). We hebben 'm al geproefd en zijn trots op dit nieuwe product! Het is niet alleen in onze bio-shop te koop, maar ook in de boerderijwinkels van diverse biologische collega's en bij diverse reformzaken. Zie de nieuwe nieuwsbrief voor meer informatie.

Zondag 5 februari 2006: Consumentengids meldt: Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar voedsel. Maar klopt hun onderzoek wel?

In de Consumentengids van februari is een artikel verschenen, waarin wordt beweerd dat biologisch voedsel niet gezonder is of hoeft te zijn dan gangbaar voedsel. 15 stuks van 15 verschillende groenten zijn onderzocht op verschillende voedingswaarden (vezels, vitaminen en mineralen) en op resten bestrijdingsmiddelen.
De eindconclusie van de Consumentenbond is, dat biologische groenten ongeveer even gezond en veilig zijn als gangbare groenten. Uit hun onderzoek bleek dat biologische groenten ongeveer dezelfde voedingswaarde hebben als gangbare groenten, maar dat er op gangbare groenten wel meer restjes bestrijdingsmiddelen te vinden zijn. Deze restjes zouden echter niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
Wanneer men echter het hele artikel in de Consumentengids leest, rijzen er heel wat vragen. Is het onderzoek namelijk wel goed opgezet? Waarom is er geen tabel die ons per groente de resultaten laat zien, zodat we onze eigen mening kunnen vormen? Kan er met dit onderzoek (van slechts 15 stuks van elke soort groente) überhaupt wel een verschil gevonden worden?
Het verhaal over bestrijdingsmiddelen, dat de Consumentengids vertelt, rammelt aan alle kanten. Hun redenatie lijkt logisch, maar is dat, als je even beter leest, uiteindelijk gewoon niet.

De Consumentenbond trekt uit hun onderzoek wel erg graag de conclusie dat biologisch voedsel niet gezonder is dan gewone voeding. Onterecht, vind ik.
Klik hier voor mijn uitgebreidere mening (Word-document).
Klik hier voor de mening van Biologica en het Louis Bolk Instituut.

Zaterdag 28 januari 2006: Vanaf vandaag ook biologische kaas te koop

Sinds vandaag verkopen wij ook biologische kaas, afkomstig van de gekoesterde koeien van de Genneperhoeve in Eindhoven, lid van Van Eigen Erf. De kazen zijn verpakt per halve kilo. Voorlopig verkopen we de jonge en jongbelegen kazen, op bestelling (en in overleg) is ook oude kaas te krijgen of kaas met kruiden. We hebben zelf de Genneperhoeve enkele malen bezocht en waren onder de indruk van de diervriendelijke boerderij, waar bezoekers altijd welkom zijn. Hun eigen website zal hopelijk binnenkort in de lucht zijn, voorlopig kunt u hier meer informatie vinden.

Zaterdag 17 december 2005: Broodbakken weer een groot succes

Op zaterdag 17 december jl. bakte bakker Frans Knaapen weer zijn biologische brood in de historische bakoven van Kasteelhoeve Puth. Bijna alle broden waren al gereserveerd voor ze überhaupt de oven ingingen. Hierboven ziet u het uiteindelijke resultaat, zien ze er niet uit om op te eten? En dat is dan natuurlijk ook precies de bedoeling...

Dinsdag 6 december: Een biologisch kerstpakket van Kasteelhoeve Puth

Wilt u aan vrienden of familie eens een gezond kerstcadeau geven? Wilt u dit jaar een kerstpakket kopen dat niet alleen gezond is, maar ook nog goed is voor de natuur in onze regio? Denk dan eens aan een biologische groentemand van ons. Op deze pagina vindt u enkele voorbeelden, maar u kunt ook zelf uw eigen pakket samenstellen.

Maandag 5 december 2005: Nu ook biologische groentepakketten in Maastricht (Heer)

Onze biologische groentepakketten zijn een succes, en sinds kort is ook het aantal afhaalpunten uitgebreid. U kunt de wekelijkse biologische groentepakketten van Kasteelhoeve Puth nu ook afhalen bij Drogisterij Schiepers, aan de Dorpstraat 39 in Maastricht (in de wijk Heer). Wanneer u vóór de donderdag contact opneemt, staat uw eerste pakket er op zaterdag voor u klaar!

Vrijdag 18 november 2005: Witte kool net op tijd het veld uit.

In de week van 13 t/m 18 november werden de biologische witte kolen van Kasteelhoeve Puth met man en macht geoogst. Er werd immers nachtvorst voorspeld. Nu is een beetje vorst niet slecht voor de smaak van de kool; de kool gaat door de lagere temperaturen wat meer suikers opslaan, en dit maakt 'm wat zoeter. Maar wanneer de temperatuur aan de grond erg laag wordt, vriest een kool stuk, en dan is-ie natuurlijk niet meer zo lekker en zeker ook niet meer te bewaren.

Het was dus tijd voor actie! Zoals u zich misschien wel herinnert, was het deze week vaak heel slecht weer: het was koud, winderig en het regende. Soms liet een aarzelend zonnetje zich nog eens zien. Maar, weer of geen weer, zolang het licht genoeg was om de kolen te kunnen zien, werd er geoogst. De kool moet per stuk van z'n buitenste bladeren ontdaan worden en van z'n stengel afgesneden worden. Handwerk dus. Daarna moet de kool voorzichtig in kisten geladen worden, omdat ze bij een te ruwe behandeling makkelijk beschadigd raken.

We waren heel tevreden over de kolen. De opbrengst was groot, de kolen waren allemaal van voldoende gewicht en er waren maar weinig kolen aangetast door ziektes (bijvoorbeeld schimmel) of dieren (die dan meestal ook nog zo vriendelijk waren geweest om één kool helemaal op te eten in plaats van tien kolen een klein beetje).

Op vrijdagmiddag om 15 uur werd de laatste witte kool gesneden. Om 19 uur 's avonds werd bij het licht van de tractor de laatste witte kool in een kist gedaan. Van vrijdag op zaterdag sloeg de nachtvorst toe. Maar onze kolen zijn binnen!

29 september 2005: Biologisch groentepakket in Heerlen, Hoensbroek of Voerendaal

Nederland gaat biologisch, en terecht. Biologische producten zijn beter voor het milieu en voor de natuur. Ze smaken gewoon lekkerder en zijn mogelijk zelfs gezonder. Ook in Heerlen en omgeving zijn er steeds meer verschillende biologische producten te krijgen.

Op de Open Dag op 4 september 2005 op biologisch akkerbouwbedrijf Kasteelhoeve Puth aan de Steinweg in Voerendaal konden de vele bezoekers uitgebreid kennismaken met de biologische landbouw in onze regio. Enthousiaste biologische boeren toonden er hun producten en vaak mocht er ook even geproefd worden. Het biologische brood en banket dat in de eeuwenoude bakoven van kasteelhoeve Puth gebakken werd door bakker Frans Knaapen, was die dag binnen enkele uren uitverkocht. Over enkele weken zal de bakoven nogmaals gebruikt worden voor het bakken van brood dat dan te koop zal zijn in de biologische boerderijwinkel (bio-shop) van kasteelhoeve Puth.

De bio-shop van kasteelhoeve Puth kent sinds de recente Open Dag steeds meer vaste klanten die er hun biologische boodschappen komen doen. Maar om het nog makkelijker te maken, wordt er sinds kort elke zaterdag een gevarieerd biologisch groentepakket samengesteld van de verse groenten van Kasteelhoeve Puth en van biologische bedrijven uit de regio. Een klein, middelgroot of groot groentepakket kan afgehaald worden in de bio-shop in Voerendaal, maar ook bij kaas- en reformwinkel 't Kaasstölpke in Hoensbroek of bij een afhaaladres in het centrum van Heerlen.

Wie meer informatie wil of wie op de hoogte wil blijven van de nieuwtjes en van de aanbiedingen in de bio-shop, is van harte welkom op de Steinweg 3 in Voerendaal of op www.kasteelhoeveputh.nl.

 

4 september 2005: Open dag kasteelhoeve Puth druk bezocht

De Open Dag op zondag 4 september jl. was een groot succes! Er waren vele duizenden bezoekers die allen genoten van het mooie weer en van de vele activiteiten. Zo werd het eerste vat Limburgs Land pilsner feestelijk aangeslagen, was er een bakker die brood en vlaaien bakte in de historische bakoven van kasteelhoeve Puth, werden er culinaire biologische hapjes gemaakt door een kok en waren er live muziek optredens en rondleidingen over het bedrijf.
Het kraampje met onze producten was erg in trek en we hadden het druk. Gelukkig hadden we ervoor gezorgd dat we voldoende voorraad hadden. Ook de andere biologische boeren die zich presenteerden op deze Open Dag, deden goede zaken. Ik denk dat heel veel mensen kennis hebben gemaakt met de heerlijke en eerlijke smaak van de vele biologische producten die er zijn!
Kijk voor een verslag op de pagina over de open dag.

 

Open dag Genneper hoeve te Eindhoven groot succes

26 juni 2005

In het weekend van 25 en 26 juni 2005 waren er open dagen op zo'n 220 biologische bedrijven in heel Nederland. Ik vertegenwoordigde mijn bedrijf op de open dag van de biologische boerderij "Genneper hoeve" in Eindhoven.

Naar schatting 2500 mensen zijn in de loop van de dag op de Genneper hoeve geweest om eens rond te kunnen kijken op dit biologische bedrijf, en natuurlijk om te genieten van de zon, de prachtige natuur rondom de boerderij en de gezelligheid.
Het speltgraan en speltmeel dat ik meegenomen had, vond gretig aftrek onder de bezoekers, en ook de gratis folders en recepten werden enthousiast meegenomen.

 

Biologische melk mogelijk gezonder

Bron: Smaakmakend – juni 2005

Uit wetenschappelijk onderzoek is al vaker gebleken dat biologische groenten en fruit gemiddeld meer vitamine C en anti-oxidanten en minder ongewenste stoffen als nitraat en pesticide-residuen bevatten.

Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut (in opdracht van Biologica, zuivelproducent Ecomel en de Triodos bank) is nu ook gebleken dat biologische melk meer “goede” vetzuren bevat, die zouden kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem, en bij het voorkómen van astma, allergie en hart- en vaatziekten.

Onderzoeker en arts Machteld Huber van het instituut blijft voorzichtig: “Dit onderzoek is weliswaar een eerste steunpilaar voor de stelling dat biologische melk gezonder is, maar dat mensen daardoor ook langer en gezonder leven, kan ik nog niet bewijzen.”

 

Ontwerp: double standard design

bijgewerkt op 11 november 2020