Sperziebonen-ratatouille Voor 2 personen Ratatouille is een Frans (volgens sommige echter een Catalaans) gerecht van gestoofde groenten. Het wordt vooral in de Provence veel bereid. Ons woord "ratjetoe" is een verbastering van dit gerecht met zijn mengelmoes aan verschillende ingrediënten. Ingrediënten: 300 gr sperziebonen 1 teentje knoflook 1 plakken rauwe ham in blokjes 1 el fijngehakte peterselie 2 el fijngehakte basilicum 200 gr tomaten in blokjes 1 kruidenbouillontablet 1 dl rode wijn zout, peper Bereidingswijze Kook de sperziebonen in ruim water gedurende tien minuten, spoel ze vervolgens koud af en laat ze uitlekken. Laat de fijngehakte knoflook vijf minuutjes bakken in een wok met wat olijfolie, voeg de ham hieraan toe en bak deze weer vijf minuten mee. Roer de peterselie en de helft van de basilicum erdoor en laat deze zo'n twee minuten meebakken terwijl u blijft omscheppen. Los het bouillontablet op in een half kopje warm water en voeg dit toe. Voeg nu ook de blokjes tomaten toe. Laat vervolgens weer vijf minuten koken en schep dan de sperziebonen erdoor, voeg de rode wijn toe. Laat het gerecht nog enkele minuten zachtjes pruttelen en breng 't op smaak met zout en peper. Bestrooi het met de rest van de basilicum en serveer dit gerecht met macaroni of aardappelpuree. Dit recept is afkomstig van Kasteelhoeve Puth, Voerendaal. www.kasteelhoeveputh.nl