Speculaas en pepernoten Benodigdheden: 300 g bloem of meel 150 g boter 150 g donkerbruine basterdsuiker 10 g speculaaskruiden eventueel 50 g geschaafde amandelen Werkwijze: Laat de boter zacht worden in de magnetron of op het fornuis, maar laat 'm niet te warm worden. Doe alle ingrediënten behalve de amandelen in een kom en meng ze goed. Voor speculaaskoekjes: Rol het deeg in z'n geheel uit op een ingevette bakplaat of op een vetvrij papier. Verdeel de geschaafde amandelen over de oppervlakte. Snij pas na het bakken de grote plak speculaas tot koekjes. Voor pepernoten: Rol kleine bolletjes van de deegmassa. Leg ze op een ingevette bakplaat of op een vetvrij papier. Voor speculaasfiguren: Bestrooi een speculaasplank zorgvuldig met rijstebloem om plakken van het deeg te voorkomen. Druk deeg in de figuren. Snijd het deeg op de hoogte van de plank af. Druk enige geschaafde amandelen op de koekjes. Klop het deeg uit de plank op een ingevette bakplaat of op een vetvrij papier. Het bakken: Bak de speculaaskoeken, -figuren of pepernoten in de oven op 150°C in circa 10-15 minuten lichtbruin en gaar. Haal de speculaas na het bakken van de bakplaat af en laat afkoelen op een rooster. Dit recept wordt u aangeboden door Kasteelhoeve Puth Meer recepten vindt u op www.kasteelhoeveputh.nl